Viden om Muk

Muk er ikke bare lige til

Når en hest har Muk, har den forandringer i huden i kodebøjningen på et eller flere ben.
Forandringerne kan se forskellige ud.
Nogle gange er huden rød og fugtig og i disse tilfælde ofte meget øm. Hos nogle heste er der mere eller mindre spredte eller sammenhængende skorper i huden, og hos andre heste er der dybe revner med ru eller blodig hud i bunden af revnerne. Ved så dybe forandringer er hestene også tit meget ømme.
Heste med Muk skal naturligvis hjælpes mod deres sygdom.

Forskellige skyllemidler, rensemidler og shampoer bliver brugt flittigt. Mange forskellige cremer og salver bliver ligeledes anvendt i stort omfang.
Det mest frustrerende er, at det, der hjælper den ene hest, ofte ikke hjælper nær så godt på den anden.

En gang imellem går muk - betændelsen igennem hestens hud og påvirker underhud og lymfekar og kredsløb i hestens ben.
Hestens ben vil da blive fortykkede. Hævelsen starter tit omkring og evt lige op over koden. I løbet af en til to eller flere dage kan betændelsen sprede sig op i hestens ben helt op til kroppen. Sker det vil hesten få brug for lang tids dyrlægehjælp, og et meget hævet ben kan være svært at få helt godt igen.

Derfor: Hvis en hest med Muk begynder at hæve i benet bør en dyrlæge tilkaldes.
Varme bade, omslag og penicillin samt medicin mod hævelse givet som indsprøjtninger eller i foder i mange dage kan blive nødvendigt som behandling.
Hvis en hest med Muk samtidig er halt, skal man være meget opmærksom på, at hesten kan halte på grund af ubehandlet muk, men en hest med Muk kan jo sagtens samtidig komme til at fejle andre ting i et ben samtidig, så halte heste bør ses af dyrlæge, hvad enten de har Muk eller ej.

Forskellige dyrlæger vil ofte foreslå forskellige midler til at behandle Muk.
En god regel til at forebygge Muk er at holde hestens ben så tørre som muligt.
Børst koden med en passende blød lang eller korthåret børste før og efter ridning. Hvis skylning med vand er nødvendigt på et beskidt hesteben er det vigtigt at man tørrer benet bagefter. Meget gerne med et blødt frottehåndklæde.

Hos nogle heste er det meget svært helt at undgå Muk. Som dyrlæge kan man dog ofte foreslå en metode, der kan fjerne eller ihvertfald dæmpe Muk effektivt hos de fleste heste.

Årsager til Muk kan være meget forskellige.
Fugtigte folde, klistret ridehusbund og dårligt rengjorte bokse svækker huden hos mange heste. Når huden bliver påvirket af ammoniak og fugt og temperaturskift kan bakterier og somme tider også svamp trænge ind i huden fra hudens overflade. Dermed starter en betændelse, og hudforandringen Muk kan ses.
Også om sommeren kan Muk opstå, og det kan også godt ske i tørt vejr.
Igen er bakterieangreb ofte en årsag. Udtørring af huden kan måske være en belastning, og endelig kan skabmider især hos heste med megen hovskæg være årsag til Muk, der i dette tilfælde får hesten til at gnide benene mod hinanden på grund af stærk kløe.

Al for grundig daglig rengøring og skrubben med vand og tilfældigt udvalgte vaskemidler kan være hårdt for hestes hud. Fjernelse af selv den mindst lille skorpe med kradsen og gnubben kan i nogle tilfælde faktisk være årsag til at en hest aldrig har fred for sin muk.
Ligeledes kan anvendelse af helt tilfældigt udvalgte salver og cremer også af og til gøre mere skade end gavn.

Er du i tvivl om hvad du skal bruge, så spørg dyrlægen.
Typiske udseende af Muk, der kræver behandling

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

20.07 | 10:43

Hej John
Det er en rigtig flot side. Meget information. Godt gået.
Hilsen Lars

...
03.02 | 20:24

Hej,- jeg havde dyrlægen ude og hun troede det var ringorm på min islænder. Ikke lus! Jeg vaskede i en mdr med imaverol. Ingen virkning. Frontline hund virker!

...
24.06 | 22:29

Dejlig informativ side

...
28.08 | 15:57

Kære John. Rigtig god hjemmeside. Jeg skulle ind og læse om foder til drægtige hopper og så faldt jeg over din side. :)
Hilsen Marlene

...
Du kan lide denne side